Wij ontvingen het bericht dat de voormalig Europees Kampioen 500cc Motocross Leslie Archer op 18 december j.l. is overleden in het ziekenhuis te Denia (ES).
Archer leidde een rustig en teruggetrokken bestaan in Calpe (ES) samen met zijn charmante francaise Claire.
Archer was jarenlang de langstlevende Europees Kampioen Motocross.
In 1952 en 1953 behoorde Archer tot het winnende Engelse Team dat de MXoN wist te winnen.
In 1956 werd Archer na John Draper de tweede Engelsman, die het hoogst haalbare bereikte in de Motocross, namelijk de Europese titel in de 500cc klasse.
In 1955, 1956 en 1957 werd Archer uitgeroepen tot winnaar van de bekende openingsklassieker te Sint Anthonis, de Motocross der Azen.
Archer was jarenlang het boegbeeld als fabrieksrijder voor het engelse merk Norton en behaalde daarmee ook zijn meeste successen.
In januari 2014 waren wij in de gelegenheid om Leslie en zijn vrouw Claire te ontmoeten in hun woonplaats Calpe.
Een anekdote hebben wij onthouden en is als volgt:
In de jaren vijftig was communiceren erg lastig tijdens het reizen, de enigste snelle oplossing was telefoneren onderweg in een hotel of telefooncel (indien te vinden), maar niet voor iedereen weggelegd. Archer reisde veel door Europa, reed veel in Italië, Frankrijk, België en Nederland. Archer was in bezit van twee motoren, welke hij telkens vervoerde op een aanhanger achter zijn auto. Nu was een van zijn motoren stuk gelopen in Italië en een week later stond er alweer een wedstrijd gepland in Frankrijk. Archer belde dan zijn vader op in Engeland of hij een "verse" Norton motor kon regelen. Zijn vader reisde dan af naar Frankrijk om elkaar te treffen en de motoren te verwisselen. Een hele klus in die tijd dus, vooral met communiceren waar je elkaar precies treft.
Leslie Archer werd 90 jaar.
Wij wensen zijn vrouw Claire en verdere familie en vrienden veel sterkte de komende tijd.
Aldershot (GB) 27 februari 1929 - Denia (ES) 18 december 2019
R.I.P. Leslie
Leslie Archer (re) krijgt de overwinningskrans uitgereikt door voorzitter Harry Goossens (li) te St. Anthonis in 1956.