Wij werden op de hoogte gebracht van het plots overlijden van Ivo Janssens uit Vught.
Ivo was een soort wandelende encyclopedie wat betreft het verleden van de Motorsport en de Tweede Wereldoorlog.
Zijn familie was na de Tweede Wereldoorlog in het bezit van enkele grote steenfabrieken, waaronder in Best.
In de beginjaren zestig maakte Janssens furore binnen de Internationale Zijspancross en was daarmee een van de Nederlandse grondleggers wat betreft de introductie van de Zijspancross binnen Nederland.
Wij verwachten dat Janssens zijn carrière begon bij de NMB, maar ons archief is daartoe niet toereikend.
In 1961 boekte Janssens o.a. een derde plaats tijdens een Motocross in Zuidbroek. Henk Steman werd Nederlands Kampioen, maar de eindstand is ons even onbekend.
In 1962 boekte Janssens o.a. een tweede plaats tijdens een Motocross in Eenrum en eindigde op een 9de plaats in de eindstand (KNMV).
Op 15 maart 1964 bereikte Janssens een algemene derde plaats tijdens de bekende Internationale Motocross in Sint Anthonis. De uitslag werd later gerectificeerd en Janssens werd terug gezet naar een vierde plaats ten gunste van Stefan van Heugten.
Op 18 mei 1964 bereikte Janssens een tweede plaats achter Cor van Heugten tijdens het NK Zijspancross (KNMV) in het Gelderse Zaltbommel en legde daarmee met slechts één resultaat beslag op de 16de plaats in de eindstand (KNMV).
Janssens was ook een technisch begaafd man want hij experimenteerde al met zowel de BSA krachtbron als het rijwielgedeelte voor een zijspan.
Zo had hij een constructie bedacht dat zijn bakkenist handmatig het bakwiel kon laten meedraaien naar links en naar links naar gelang het bochtenwerk.
Janssens beschikte ook over bestuurlijke vermogen, zo organiseerde hij in 1999 de Classic Motocross des Nations in de bekende Kiezelgroeve te Neeroeteren (B).
Deze jaren tot heden was Janssens nauw betrokken bij de Classic Motocross en bezocht regelmatig de Classic wedstrijden in Nederland en daarbuiten.
Janssens leefde als (eeuwige) vrijgezel een aantal jaren in het bekende Hof van Rameyen in Berlaar-Gestel (B), een prachtig kasteel wat eigendom werd in 1995 van de bekende familie De Gruyter, waar Janssens ook bloedverwanten mee had.
Wij hadden het genoegen om Janssens daar in Berlaar-Gestel (B) eens te ontmoeten ter voorbereiding van het boekwerk Motocross der Azen - een Gouden Tijdperk en later Jan Clijnk - Het Atoomkanon van Helmond.
Janssens heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de totstandkoming van beide boeken.
Janssens was ook aanwezig tijdens de grootschalige Reünie Motocross der Azen in Sint Anthonis in 2014.
Een aantal jaren geleden keerde Janssens toch weer terug naar zijn geliefde Noord-Brabant en genoot van zijn oude dag in de plaats Vught.
De laatste ontmoeting en foto die we hebben van Ivo is tijdens de Classic Motocross des Nations in het Groningse Marum op 21 september 2019, samen in gezelschap met de altijd vrolijke Amsterdammer Rudi Boom (zie foto).
Ivo Janssens werd helaas noodlottig getroffen door het Coronavirus en werd 89 jaar.
Wij verliezen hiermee een markant persoon, die zijn passie op de juiste manier bij de Motorsport had liggen.
Druten, 22 mei 1931 - Vught, 16 november 2020†
R.I.P. IVO
Tekst: Marcel Hermans
Rudi Boom (li) en Ivo Janssens (re) tijdens de Classic Motocross des Nations in Marum op 21 september 2019.
15 maart 1964 Int. Motocross Sint Anthonis - Ivo Janssens op BSA (H6) hier nog leider in de wedstrijd voor de later winnaar Patrick Rose (E31)