Wij werden op de hoogte gesteld m.b.t. het overlijden van de Belg Thuur Coen.
Op 10 februari 2013 waren we in de gelegenheid om hem te bezoeken nabij zijn appartement in hartje Antwerpen, namelijk in een lokale pub bij hem om de hoek.
TC had werkelijk van iedere coureur een verbazingwekkende anekdote, waarvan we er gelukkig velen hebben opgeschreven, bewaard en hieronder deels omschreven.
TC komt uit Wilsele/Leuven, en is geboren op 20 februari 1941 en heeft lang in Kapellen gewoond.
Rond 2000 is TC weer verhuisd naar hartje Antwerpen, waar hij een dubbel appartement heeft.
Zijn vader was bevriend met de vader van speaker Jos van Tichelen en de vader van Jacky Ickx, Jacques Ickx een motorsportjournalist.
Zij beweren samen dat de eerste motocross in België werd georganiseerd in Heverlee, nabij Leuven op 11 maart 1934.
De discussie is telkens of de eerste wedstrijd daadwerkelijk werd georganiseerd bij Zoete Waters, Heverlee nabij Leuven.
Of Herenthals, de motorclub van René Baeten, die op 21.05.1945 een Motocross organiseerde op circuit de Bosbergen of de MXdN op circuit la Fraineuse bij Spa (B) in 1948. Wie claimt de allereerste Motocross in België.
Ene Taylor uit Engeland beweert dat de eerste Motocross in Engeland werd georganiseerd.
In Nederland claimt Frans Geurts dat de eerste Motocross in Nederland werd verreden.
De BMB is een zuster organisatie van de KNMV. TC is hier lang voorzitter van geweest. In 1999 werd de BMB gesplitst in de VMBB voor de Vlamingen en de FMWB voor de Walen. Beide bonden zijn onder hetzelfde dak onder gebracht in Brussel (B).
TC heeft deze splitsing geleid, omdat hij de Nederlandse en Franse taal goed beheerst. Daarnaast spreekt hij nog vier talen meer, maar het werd hem door vele Vlamingen verweten dat hij in deze vergaderingen ook Frans praatte.
Tot 2011 was TC nog voorzitter van de VMBB, maar door onmin gestopt.
TC voelde zich een beetje buiten spel gezet en de VMBB wil ook weg in Leuven bij de FMWB.
TC was lid van de Motorclub KAMV Mortsel en journalist van de Gazet van Antwerpen. Als 17 jarig knaapje ging hij voor de eerste keer mee naar een persconferentie in Gemert (NL), geleid door Theo van Lieshout? Hij was daar samen met de voorzitter van de Motorclub KAMV Mortsel en ging na afloop met de persmappen naar huis. TC wilde graag aandacht besteden aan deze wedstrijd en meldt zich bij de Gazet van Antwerpen, bij wijze van spreken een overbuurman van hem. Enkele weken later was de wedstrijd gepland in Gemert en TC tikte op de terugweg op de achterbank van de auto een verslag op een typemachine, want rijden mocht ie nog niet. Hij leverde dit verslag voor 24.00 uur nog in bij de Gazet en het werd de volgende dag al gepubliceerd.
Later vertrok er een sportjournalist bij de Gazet en werd deze plaats ingevuld voor TC.
TC schrijft heden ten dage nog over sportstudies, die gefinancierd worden.
TC heeft destijds de grond aangekocht van een boer in Zaventem (Brussel), naast de Holiday Inn. Dit werd het hoofdkwartier van Champion Europe.
Verder kwamen er productiehallen van de bougies in België en Luxemburg, veelal voor de auto-industrie, natuurlijk ook de motorindustrie en vliegtuigindustrie en ignitions (onstekers) voor kachels. In Peronnes startte de eerste productielijn, later ook in Aubange (B) en Binche (B).
TC raakte bevriend met Harry Goossens en Koos Aben en werd op een gegeven moment speaker tijdens de Motocross der Azen in St. Anthonis, samen met Jaap Timmer.
Ook heeft TC enkele jaren veel secretarieel werk verricht en was met Champion Bougies hoofdsponsor van het MXoN evenement in 1976.
Vele coureurs reden in de eind jaren zestig, begin jaren zeventig met Champion bougies.
Als TC in het rennerskwartier aankwam, vroeg iedere coureur naar de juiste bougies voor zijn motor.
TC behandelde elke coureur gelijk en had een volle doos met bougies bij en liet de coureurs zelf de bougies trekken, serve your self.
Als voorbeeld de GP 500cc in 1971 in St. Anthonis; Ake Jonsson neemt de bougies zelf uit de doos en neemt ze mee. Ook Decoster volgt hetzelfde ritueel.
Jonsson handigt de bougies aan zijn monteur en deze monteert ze in de Maico. Ook de Maico is in die tijd uitgerust met twee bougies in de cilinderkop, eenmaal een reservebougie.
Nu blijkt de reservebougie er even ingezet en niet goed vastgedraaid.
De bougie vliegt al in de eerste ronde uit de fabrieks Maico van Ake Jonsson en komt in het publiek terecht. De Wereldtitel is op dat moment beslist, want RdC wordt nu al wereldkampioen.
De wedstrijd om het Wereldkampioenschap duurt 40 minuten en 2 ronden. RdC traint op zaterdag met een normale benzinetank, maar zegt tegen Thuur Coen dat de voorraad benzine voor de wedstrijd op zondag te weinig zal zijn. In allerijl wordt beslist om naar Lucien Tielkens in St. Truiden af te reizen en een grotere benzinetank te fabriceren voor de fabrieks Suzuki. Er wordt overnacht en de volgende morgen vroeg weer terug gereisd naar St. Anthonis. RdC rijdt de verplichte training nog uit met de standaard tank, maar laat nadien de vergrote tank uiterst geheim aanbrengen in de tent. Er wordt een doek over de tank gehangen en zo probeert men op tijd in het Parc Fermée te geraken. De motoren dienen 30 minuten voor aanvang van de start aanwezig te zijn in het Parc Fermée. De dienstdoende official van de KNMV vraagt aan de monteur van RdC, waarom dit doek over de tank hangt. Het antwoord is tegen de warmte. Tien minuten voor aanvang van de wedstrijd beslissen RdC en management om de doek van de tank af te gooien. Iedereen ziet de grote tank en realiseert zich ineens dat de voorraad benzine weleens een cruciale rol kan gaan spelen de laatste ronden van de manche. Iedereen rent nog vlug naar het rennerskwartier om extra benzine bij te halen om eventueel tijdens de wedstrijd nog bij te vullen.
Ook tijdens een wedstrijd in St. Anthonis vraagt RdC aan Thuur Coen om met zijn manager José Manset te gaan uit eten. Dat gebeurt uiteindelijk ook en RdC kan nu vroeg gaan slapen.
De schoonvader van Paul Friedrichs, Heinz Kamsch veroorzaakt na het bougie-incident met Ake Jonsson een rel door te suggereren dat Thuur Coen hier achter zou zitten. Hij zou verkeerde bougies geleverd hebben aan Coen. Ondanks alle valse aantijgingen bevestigt Ake Jonsson dat Thuur Coen hier geen debet aan is.
Joël Robert raakt eens geïrriteerd over het verslag van de Engelse journalist Galvin Trip (of toch Chris Lavery), die negatief uithaalde naar de persoon Robert. In St. Anthonis draaide Robert alle vier de wielen van zijn Fiatje af en liet de auto zo achter. De journalist schreef daarna nooit iets negatiefs meer over de persoon Robert.
Volgens Thuur Coen is de uitvinder van de Motocross in de USA, ene Eddy Sunday.
In de beginjaren zeventig had SMC St. Anthonis een samenwerking aangegaan met de Motorclub Genk. Beide organisatoren planden veelal in dezelfde weekenden of direct ervoor of direct erna.
Er werd een Lentetrophée ingesteld en er werd eenmaal in Genk gereden en eenmaal in St. Anthonis. Over beide dagen werd er een extra prijzenpot samengesteld.
In een bepaald jaar had Genk en St. Anthonis gelijktijdig een wedstrijd en stonden een viertal coureurs onder contract in zowel Genk als St. Anthonis. De BMB diende hierin te bemiddelen.
Thuur Coen leed al vele jaren aan een vervelende nierziekte en koos er zelf voor om de nierdialyse thuis toe te passen.
We zijn zeer blij deze bijzondere persoon eens te hebben ontmoet en wensen verdere familie en directe vrienden veel sterkte toe de komende tijd.
Thuur Coen werd 81 jaar
R.I.P. Thuur
Wilsele/Leuven *20.02.1941 – Antwepen 25.03.2022†
10.09.1976 MXoN Sint Anthonis - Inschrijving bij Zaal de Hoeve met vlnr Driekus Schut & Ans Koenen-Aben & Thuur Coen en Champion Girls
10.02.2013 Antwerpen (B) met Thuur Coen (li) en Marcel Hermans (re)